Kysymyksiä ja vastauksia

"Kuinka kauan kestää, että tasapainotus alkaa vaikuttaa?

- Tasapainotus alkaa vaikuttaa heti. Sen aikana poistetaan vanhaa vastustusta uutta uskomusta eli tavoitettasi kohtaan, ja se vaikuttaa heti. Tasapainotuksen lopussa tarkistetaan toimintasuunnitelman tarve. Toimintasuunnitelma on todella tärkeä sillä se määrittää mitä sinun itse pitäisi tehdä tai kuinka toimia elämässäsi. Kaikki on luonnollisesti itsestäsi kiinni teetkö sen. Usein kuulen sanovan, että tasapainotuksen jälkeen uusi tavoite tuntuu mahdolliselta, mitä se ei ennen tasapainotusta ollut. Tämä mahdollisuuden tuntu antaa uskoa ja voimia, usein uusia ideoitakin, todella tehdä muutoksia arjessa.

"Kuinka monta tasapainotusta tarvitaan yhtä asiaa kohtaan?"

- Joskus yksikin tasapainotus voi riittää ja kyseinen asia on kunnossa. Vanhoihin tapoihin liittyy usein monia seikkoja, eri elämäntilanteita, paljon ihmisiä ja ihmissuhteita ja silloin useampi tasapainotus tarvitaan. Rob Williamsin mukaankin 5-6 session aikana voidaan päästä pitemmälle kuin vuosien terapialla.

"Mihin kaikkiin asioihin voi käyttää PSYCH-K®:ta?

- PSYCH-K®:ta voi periaatteessa käyttää minkä tahansa asian tai tavoitteen kanssa, edellyttäen, että se on turvallista ja sopivaa sinulle (tule kuuntelemaan johdantoiltaa niin sekin selviää sinulle!). Ihmiset tulevat vastaanotolle mitä erilaisimpien ongelmien kanssa: jollain on ihmissuhteiden kanssa ongelmia, jollain oman itsensä kanssa, toisilla työn kanssa ja joillain esim terveyden kanssa. Nämä jo kattavat suurimman osan ihmiseloon liittyvistä asioista.

"Miten EFT eroaa PSYCH-K®:sta vaikutukseltaan?"

EFT ja PSYCH-K® ovat toisistaan eri asioita. EFT:n kanssa voit naputtelemalla päästä tiettyihin asioihin, tilanteisiin tai ihmissuhteisiin liittyvän stressin taustatekijöihin käsiksi ja sitä kautta helpottaa niihin liittyvää stressiä. Poistat sitä tunnestressiä niistä naputtelemalla meridiaanipisteitä. Joka ainoa negatiivinen tunne "jää kehoon" jos sitä ei jollain lailla käsitellä, EFT:n kanssa niitä naputellaan, joka on lempeä ja tehokas tapa käsitellä vaikeitakin asioita. EFT perustuu kuitenkin toistoihin, joten yhden asian käsittelyä naputtelun avulla tarvitaan useampi sessio. Rob Williamsin mukaan EFT lähinnä siirtää syrjään sen ikävän tunteen, jota asian käsittely voi tuoda tullessaan.

PSYCH-K®:n tasapainotukset perustuvat tilaan (selviää kurssilla tai johdantoillassa), jonka aikana stressaavankin asian tai tilanteen käsittey on helpompaa eikä sitä tarvitse toistaa välttämättä lainkaan. Se on myös tapa luoda itselle uusi käsitys näihin em. asioihin, tilanteisiin tai vaikkapa ihmissuhteisiin liittyen.

Otetaan esimerkki:

Minulla tuntui olevan ns. kevätväsymys viime aikoina, tuntui, etten jaksa kauaa tehdä mitään ajatustoimintaa vaativaa tai muuten energiaa vievää asiaa. Muistelin vain kaiholla ilon tunnetta, joka vielä muutama viikko sitten oli herkässä. Tein sille tasapainotuksen tavoitteena: "Elämäni on täynnä iloa". Tasapainotus ei kauaa kestänyt. Sen aikana näin mielessäni suuren auringon satavan pisaroita päälleni, ja se tuntui valtavan hyvältä. Sen jälkeen huomasin, että ajatukseni veivät keltaisiin kukkiin, joita ajattelin ostaa ilokseni ja vaihtaa kesäverhot ikkunaan. Minulla on kellertävät kesäverhot... eli siis PSYCH-K on työkalu, jonka avulla voi luoda ihan uuden olon itselleen ja saada vielä kaupan päälle uusia ideoita niiden toteuttamiseksi!

Jos olisin naputellut EFT:n tapaan tunnetta: "Vaikka olenkin ollut erittäin väsynyt vime aikoina enkä ole saanut mitään tärkeää tehdyksi, hyväksyn itseni ja tuntemukseni" jne, olisin todennäköisesti tuntenut oloni paremmaksi enkä niin paljon syyttänyt itseäni väsymyksen vuoksi (tekemättä jääneet työt), ehkä piristyneempi naputtelun jälkeen, ja hyvillä mielin jatkanut töitäni...? Mutta se ei välttämättä olisi tuonut energisempää oloa ja ideoita kuinka haluan jakaa iloani muiden kanssa, puhumattakaan että tasapainotus vei mennessään väsymykseni!

Joskus jokin negatiivinen tunnetila voi olla tosi järkyttävä tai voimakas, jolloin EFT voi tuoda rauhallisemman olon kehoon piankin, kun saa sanotettua tunnetilan ja sen aiheuttajan (joka yleensä on tiedossa) ja niin rauhoittua nopeasti. Olen käyttänyt sitä jos se tuntuu vetävän puoleensa heti.

Sitten, joskus minun on ollut vaikea keksiä - monenkin Tasapainotuksen tehtyäni - missä vielä mättää, kun en ole päässyt eteenpäin tavoitteeni kanssa. Siinä tilanteessa naputtelu saattaa ihmeellisellä tavalla tuoda mieleen ne tilanteet, asiat tai henkilöt, joista oli kyse. Näin EFT voi viedä eteenpäin tuodessaan tietoisuuteen asioita, jotka eivät ajatteluprosessin avulla heti tule mieleen. PSYCH-K®:ssa on myös erinomainen Stressaavan tilanteen käsityksen muutos, jonka aikana ei tarvita sanoja lainkaan. Se on huipputasapainotus stressitilanteessa kuin tilanteessa!

Molemmilla on siis paikkansa stressin vähentämisessä.

PSYCH-K®:ssa keskitytään haluttuun tunteeseen, tilaan, ja toimintaan eikä keskityä siihen ikävään tai negatiiviseen tilaan tai tunteeseen niin paljon.

Koen itse, että EFT, SBF® ja PSYCH-K® kulkevat samaan suuntaan, eli tietoisesti stressittömään ja onnellisempaan elämään, mutta eri keinoin. Tämä on minun kokemukseni näistä kolmesta menetelmästä.

Lisää kysymyksiä ja vastauksia englanniksi sivulta: www.psych-k.com.